Heerlijke biologische theeën voor elk moment van de dag. Smaken verschillen, dus je moet natuurlijk helemaal zelf weten hoe jij je favoriete kop thee zet. Toch zijn er enkele basistechnieken en basisbenodigdheden vereist voor een optimaal bereide pot thee. Het is niet voor niets dat een foutief bereide thee een bittere, wrange en onaangename smaak in de mond achterlaat. 

 

1. Hoeveel theeblaadjes per kop thee?

Over het algemeen geldt dat je 8 tot 10 gram theeblaadjes gebruikt per halve liter water. Dat is ongeveer een flink theelepeltje aan theeblaadjes per grote kop thee. Logischerwijs is de hoeveelheid theeblaadjes die je gebruikt ook nog eens afhankelijk van de theesoort…

Vooral groene thee bestaat in talloze soorten, vormen en variëteiten (Matcha poeder, gerolde blaadjes, mengsel van stengeltjes & nerfjes etc.). Een exacte verhouding tussen volume en gewicht is dan ook ver te zoeken. Met een volle (klassieke 5 milliliter) theelepel per theemok (+/- 350 milliliter) zit je meestal goed.


Al met al is er géén gouden regel voor de hoeveelheid thee die je per kop of pot dient te gebruiken; over smaak valt immers niet te twisten. De één houdt van sterke, bijna bittere thee en de ander van een relatief slappe bak; ga dus uit van je eigen smaak en voorkeuren als je thee zet.

 

2. Watertemperatuur per theesoort…

De temperatuur van het water waarin je thee laat trekken, is van cruciaal belang voor de kwaliteit van het eindproduct. Welke stoffen en smaakkwaliteiten vrijkomen uit theeblaadjes is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Thee zetten = watertemperatuur kennen…

Is theewater te koud, dan komt er nauwelijks smaak vrij; is het water te heet, dan wordt de thee bitter, waardoor de delicate smaaknuances van de theeblaadjes teloorgaan.

 

Over het algemeen geldt dat thee wordt gezet bij een watertemperatuur van 60 tot 85 graden Celsius. Hierbij de ideale watertemperatuur per theesoort:

 

 • Zwarte thee: 90 tot 95°C
 • Chinese groene thee: 85°C
 • Japanse groen thee: 80°C
 • Witte thee: 80 tot 85°C
 • Oolong (gerold + ‘long leaf’): 85 tot 90°C
 • Indische Darjeeling: 85°C
 • Overige groene theeën: 80 tot 85°C
 • Pu-Erh (rauw & gebakken): 90°C
 • Kruidentheeën (zonder theeblad): 95 tot 100°C

 

De bottom-line is dat thee maar al te vaak wordt gezet met véél te heet theewater. Vooral groene thee wordt bitter bij blootstelling aan kokend water. Gebruik bij voorkeur water dat NIET kookt, maar waar wél een flinke kolom stoom vanaf komt. Of laat kokend water 3 tot 5 minuten afkoelen alvorens je het over theeblaadjes uitschenkt.

 

3. Hoelang moet je thee laten trekken?

Als je thee gaat zetten, moet je dit goed beseffen: Hoe langer je thee laat trekken, des te meer stoffen er vanuit de theeblaadjes in het water terechtkomen en erin oplossen. En des te sterker de thee dus wordt.

 

Over het algemeen worden de volgende tijden aangehouden voor het zetten c.q. trekken c.q. brouwen van thee:

 

 • Zwarte thee: 3 tot 5 minuten
 • Chinese groene thee: 3 minuten
 • Japanse groen thee: 2 tot 3 minuten
 • Witte thee: 1 tot 3 minuten
 • Oolong (gerold + ‘long leaf’): 3 tot 7 minuten
 • Indische Darjeeling: 3 minuten
 • Overige groene theeën: 2 tot 3 minuten
 • Pu-Erh (rauw + gebakken): 3 tot 5 minuten
 • Kruidentheeën (zonder theeblad): 5 tot 7 minuten

 

Let wel: Witte thee kan (afhankelijk van de exacte vorm van de bladknoppen) ook veel lánger moeten trekken; sommige witte theevarianten moeten 7 tot zelfs 10 minuten trekken voor optimale smaakontwikkeling. Pu-Erh moet eerst 30 seconden weken; deze eerste zetting giet je weg, waarna je de Pu-Erh bladeren hergebruikt voor de ‘daadwerkelijke’ thee, dus degene die je opdrinkt.

 

Na 5 minuten komen uit theeblaadjes looistoffen vrij, waardoor de thee bitter wordt. Je laat theebladeren in principe dus nooit langer dan 5 minuten trekken. Met uitzondering van hele jonge witte thee. Overigens geldt, hoe lager de watertemperatuur, des te langer je jouw kopje thee kunt laten trekken.


Tip: Probeer je een nieuwe thee uit, laat deze dan 1 minuut trekken. Proef vervolgens of de thee al sterk genoeg is. Mocht dit niet het geval zijn, hang het zakje dan 30 seconden terug en herhaal dit totdat je de thee naar jouw smaak helemaal perfect is. Thee zetten is wat dat betreft echt een kwestie van ervaring opdoen.

Houd mij op de hoogte:

Eén keer per maand inspiratie, tips en nieuwtjes over voeding, verzorging, meditatie, aankomende workshops, nieuwe producten en behandelingen.